×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

‘Discretie’ EU over onderhandelingen voedt speculaties over harde aanpak van illegaal downloaden.

De EU bespreekt met tien landen regels om illegaal downloaden van muziek en films aan te pakken. Critici vrezen dat alle internetters hierdoor in hun vrijheid worden beknot.

Bijeenkomsten in Guadelajara, Seoul en Rabat. Uitgelekte documenten. Alarmerende berichten op weblogs. De verhalen over de onderhandelingen tussen de Europese Unie en een tiental andere landen over de aanpak van productvervalsingen en internetpiraterij hebben wel iets weg van een spannende complottheorie.

Critici zijn bezorgd dat via de achterdeur strenge regels worden ingevoerd die de vrijheid op internet beperken. De Europese Commissie ontkent dat. Volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie zijn de onderhandelingen in een dermate vroeg stadium dat nog geen conclusies kunnen worden getrokken.

De landen waar de EU mee onderhandelt zijn de Verenigde Staten, Australië, Canada, Japan, Mexico, Marokko, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en Zwitserland. Ze praten al sinds 2007 over een Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

Het onderdeel daarvan over bestrijding van vervalsingen van merken is niet zo controversieel. De ophef gaat over het „beschermen van intellectueel eigendom in de digitale omgeving”.

Deel uit een artikel in de abonnee versie van het NRC

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha