Commercieel databedrijf Medworq heeft jarenlang volledige medische dossiers bij huisartsen verzameld, meldt Follow the Money (FTM). Hiermee is de privacy van minimaal 72.000 patiënten en het medisch beroepsgeheim van zeker 35 huisartsen ernstig geschonden. De artsen en patiënten wisten van niets.

Medworq bewaarde volgens FTM de gegevens jarenlang ongeanonimiseerd op onveilige plekken. Een klokkenluider kaartte de privacyschending intern en extern aan. Toen dat niets opleverde, besloot hij de medische dossiers en interne documenten zelf mee te nemen.

De dossiers bevatten zeer privacygevoelige gegevens. De namen, burgerservicenummers en adresgegevens zijn gekoppeld aan fysieke kwalen maar ook zware persoonlijke problemen zoals huiselijk en seksueel geweld, en psychische klachten....

...FTM heeft de getroffen huisartsen benaderd en een factsheet en verdere informatie gegeven waarmee ze melding kunnen doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De huisartsen informeren hun patiënten zelf, zo is afgesproken....

...Medworq verklaart dat de getroffen huisartspraktijken meteen geïnformeerd zijn nadat de ex-medewerker de dossiers had meegenomen.

FTM zegt dat uit navraag blijkt dat dit niet klopt: geen enkele huisarts of praktijk is over het lek ingelicht. Uit interne documenten zou blijken dat Medworq al eerder bewust een datalek bij huisartsen in stand liet.

Alles bij de bron; NOS


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha