Het Russische videoplatform Rutube is onbereikbaar na “de grootste cyberaanval uit zijn geschiedenis”. Dat heeft het bedrijf laten weten in een verklaring op Telegram. Het herstellen van de toegang zal langer duren dan ingenieurs aanvankelijk dachten.

Deze ochtend verscheen op de website rutube.ru een zwart scherm met daarop in witte letters: “Er zijn onderhoudswerkzaamheden aan de gang. De site is aangevallen. Momenteel is de situatie onder controle. De gegevens van de gebruikers worden opgeslagen.”

Volgens Rutube is de site sinds gisteren onbereikbaar, de dag waarop Rusland met veel toeters en bellen de overwinning op de nazi’s op 9 mei 1945 vierde.

Oekraïense media meldden gisteren ook dat de uitzendsystemen van de Russische televisiezenders MTS, NTV Plus, Rostelecom en Winx gehackt waren, een lange tekst waarin de “bloedige en absurde” Russische militaire interventie in Oekraïne aan de kaak wordt gesteld, werd gisterochtend ook door twee journalisten gepubliceerd op de nieuwswebsite Lenta.ru. Die staat bekend als loyaal aan de Russische autoriteiten. Die boodschap kon echter snel verwijderd worden.

Alles bij de bron; HLN


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha