Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft wegen de slechte beveiliging van visumaanvragen en het onvoldoende informeren van visumaanvragers over het delen van hun gegevens met andere partijen een boete van 565.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens gekregen. Daarnaast legt de privacytoezichthouder last onder dwangsommen op voor het in orde maken van de beveiliging en van de informatievoorziening...

...Door de slechte beveiliging van het ‘Nationaal Visum Informatie Systeem’ kunnen onbevoegden dossiers inzien en wijzigen. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat Buitenlandse Zaken al langere tijd op de hoogte van veiligheidsrisico’s in het visumsysteem was, maar de AP vindt dat het ministerie daar niet snel genoeg en te weinig aan heeft gedaan.

"Aangezien burgers verplicht zijn hun persoonsgegevens af te staan, had Buitenlandse Zaken direct de nodige maatregelen moeten nemen die gegevens goed te beschermen. Omdat de beveiliging nu al jarenlang tekort schiet, is ons oordeel dat Buitenlandse Zaken ernstig nalatig is geweest en dat nog steeds is", zegt Monique Verdier, vice-voorzitter van de AP.

De boete en de last onder dwangsom zijn opgelegd aan de minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij verantwoordelijk is voor de verwerking van persoonsgegevens bij zijn ministerie. De minister kan hiertegen nog in bezwaar gaan.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha