Een patiënt bestelde zijn incontinentiemateriaal bij de apotheek. Totdat hij een telefoontje kreeg van een groothandel uit Baarn. Hoe wist dat bedrijf van zijn plasprobleem, wil de tuchtrechter weten.

De man in het beklaagdenbankje is apotheker, hij heeft een advocaat bij zich. De klager, een tandarts in ruste, is alleen gekomen. Zodra de voorzitter van het tuchtcollege in de gaten heeft dat de tandarts zelf het woord gaat voeren, volgt prompt nog een ongevraagd advies. „Er zit bij u emotie, zie ik” – klinkt er afkeuring door in de stem? „Het komt de zaak ten goede als u zo zakelijk mogelijk formuleert.” Deze klager laat zich niet afschrikken. „Dit is geen moord hoor”, klinkt het monter. 

De zaak overstijgt het eigenbelang. De apotheker, luidt de klacht, heeft privacyregels overtreden, de medische geheimhoudingsplicht geschonden en zonder toestemming patiëntgegevens verkocht aan een commerciële partij. Privégegevens van hem en 97 patiënten van drie verschillende apotheken. Tel uit de winst.

De tandarts heeft een plasprobleem, legt hij uit, en is aangewezen op incontinentiemateriaal. Aanvankelijk kreeg hij dat via de apotheek en vergoedde de zorgverzekeraar de kosten. Tot 1 januari vorig jaar. Sindsdien moet een Zilverenkruisverzekerde het materiaal rechtstreeks bij de leverancier aanschaffen als hij dat vergoed wil krijgen. 

Wie schetst zijn verbazing toen de klager een telefoontje kreeg van Pluripharm Direct – ineens, vanuit het niets. Mocht de farmaceutische groothandel uit Baarn hem incontinentiemateriaal verkopen? Zijn privégegevens waren zonder zijn toestemming doorgegeven, in strijd met de privacyregels en in strijd met het medisch beroepsgeheim. En toen hij hoorde dat daar ook voor betaald was, „sprong ik uit mijn vel. Ik bleek verkocht, en ik niet alleen.”....

...De apotheker heeft het beroepsgeheim geschonden, oordeelt het tuchtcollege. Normaal gesproken volgt dan een berisping. Maar omdat deze zorgverlener spijt heeft en maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen, wordt volstaan met een waarschuwing.

Alles bij de bron; NRC


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha