Een Spaans hotel heeft een boete van 30.000 euro gekregen wegens het illegaal opslaan en verspreiden van pasfoto’s van gasten (pdf). De zaak kwam aan het licht na een klacht van een Nederlandse hotelgast. Gasten van het hotel moesten een scan van hun paspoort laten maken. Volgens het hotel moest het op deze manier van de Spaanse wet bezoekers registreren.

Een Nederlandse gast liet onder protest zijn paspoort scannen. Bij het betalen van een drankje via zijn sleutelkaart zag de gast dat de ober op zijn tablet een scan van de pasfoto van zijn paspoort te zien kreeg, met daarbij zijn naam en andere persoonsgegevens. Het hotel had de gast niet van tevoren om toestemming gevraagd voor het opslaan en verspreiden van de pasfoto op zijn paspoort. Daarnaast was het opslaan en verspreiden van de foto's niet nodig.

De Nederlandse privacytoezichthouder werkte samen met de Spaanse privacytoezichthouder AEPD in dit onderzoek.

Volgens de AEPD was het gebruik van de gescande pasfoto om te controleren of de gast die een bestelling deed, ook daadwerkelijk de gast was, een te zwaar middel. Het vragen naar het kamernummer van de gast, eventueel in combinatie met de naam van de gast, zou ook voldoende zijn geweest. Het hotel had daarom geen recht om hiervoor pasfoto’s te gebruiken. Het Spaanse hotel moet nu de boete betalen én de werkwijze aanpassen.

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!