D66 had invloed op de documentaire die de publieke omroep begin dit jaar over partijleider Sigrid Kaag uitzond, twee maanden voor de verkiezingen. Dat blijkt uit interne documenten die via een WOB-verzoek openbaar zijn gemaakt.

'D66 heeft geen betrokkenheid bij of invloed gehad op de documentaire', antwoordde minister Arie Slob (Media) 18 december op Kamervragen van PVV'er Martin Bosma. Dat blijkt dus niet het geval te zijn, volgens de WOB-documenten.

De partij kon bepaalde delen uit de VPRO-documentaire 'Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof' aan laten passen of zelfs schrappen en mocht meebeslissen over het moment waarop de film werd uitgezonden. De documentaire werd op 3 januari uitgezonden, wat volgens de documenten 'zo dicht mogelijk op de verkiezingen was'. 

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeide zich met de inhoud van de documentaire. Zo wilde het ministerie enkele uitspraken van Kaag schrappen uit de documentaire. 'Zo wilden ze dat een fragment waarin te horen is dat Kaag het over 'afzeiken van moties' heeft, onschuldiger in beeld zou komen. Kaag noemde buitenbeeld ook een Kamerlid 'dat mens', dat fragment heeft de VPRO op verzoek weg laten halen'

Het campagneteam van de D66-leider had een 'nog grotere invloed dan het ministerie van Buitenlandse Zaken', stelt Nijman. 'Zij oefenden druk op de VPRO om de idealen en visie van Kaag duidelijker in beeld te brengen.' 

Vooral de VPRO valt het te verwijten dat de documentaire op deze manier beïnvloed is, zegt Nijman. 'Dat de VPRO op bepaalde punten toch wel heeft meegewerkt, kan je hen wel aanrekenen.' Ook in aanloop naar het maken van de documentaire werden er al aanbiedingen door de VPRO gedaan. 'In 2018 deed VPRO het voorstel dat de minister mee mocht kijken met de montage het eindproduct en zelfs de uitzenddatum.

Uit de documenten blijkt ook dat de VPRO z'n best heeft gedaan om het zo dicht mogelijk op de verkiezingen uit te zenden. Er staat een citaat in het document dat 3 januari de 'laatst mogelijke datum' was om de documentaire uit te zenden. Dat suggereert dat ze echt hun best hebben gedaan om het vlak voor de verkiezingen publiek te krijgen', aldus Nijman.

Alles bij de bron; BNR


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha