Het datalek bij de GGD is schadelijk voor het vertrouwen in het bron- en contactonderzoek en het testbeleid. Om dat vertrouwen terug te winnen is ferm ingrijpen noodzakelijk. Eerder gebeurde zo ongeveer hetzelfde namelijk al op veel kleinere schaal bij het HagaZiekenhuis. ..

...Het is kwalijk dat de GGD en het verantwoordelijke ministerie geen lering hebben getrokken uit eerdere fouten. Maar erger is misschien nog wel de nonchalante reactie. Hugo de Jonge stelde in het Kamerdebat dat tegen 'dit type misdaad natuurlijk geen kruid gewassen is' en dat alles gedaan was om de systemen zo veilig mogelijk te maken. De GGD legt ondertussen de schuld deels elders door op zijn site te stellen dat er 'verzinsels, onjuistheden en onvolledigheden' worden opgeschreven over het datalek, zonder deze beschuldigingen concreet te onderbouwen.

Dat moet anders. Allereerst moeten de verantwoordelijken volmondig erkennen wat er fout is gegaan en volledig openheid van zaken geven. Vervolgens moeten de procedures en software zo snel en transparant mogelijk verbeterd worden.

Met de halfslachtige onderkenning van de problemen wordt het vertrouwen niet teruggewonnen. Dat is schadelijk. Juist een goede bescherming van gegevens is noodzakelijk voor het vertrouwen en daarmee de kwaliteit van het onderzoek.

Alles bij de bron; FinancieelDagblad [gratis registratie noodzakelijk]Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha