Minister Hugo de Jonge zei het deze week tijdens het vragenuurtje nog maar eens, en nog eens en nog eens: de systemen waarmee de GGD’s werken voldoen aan de laatste normen wat betreft beveiliging: ‘Uiteindelijk is tegen dit type misdaad natuurlijk geen kruid gewassen.’

Een dag eerder wierp André Rouvoet, voorzitter van de GGD-koepel GHOR, een vergelijkbare verdedigingslinie op: ‘Dat er dan mensen zijn die over de rug van al deze mensen geld willen verdienen is ongehoord.’

Zowel Rouvoet als De Jonge gaan voorbij aan het feit dat ze juist níét alles hebben gedaan om deze gigantische privacyramp te voorkomen.

Deze ramp is geen incident, maar een direct en logisch gevolg van de rammelende systemen waarmee de GGD’s werken, die nooit zijn ontworpen met het idee de privacy van Nederlanders te beschermen. De aanwijzingen dat het fout kon gaan waren levensgroot aanwezig. Al in augustus vroeg een redacteur van Nieuwsuur aan de GGD of er een analyse van de risico’s van dataverwerking was gemaakt. Neuh, niet echt, was het antwoord. In alle hectiek was dat erbij ingeschoten. Maar privacy is echt heel belangrijk, hoor.

En toch wijzen zowel Rouvoet als De Jonge naar de criminelen: zíj zijn de echte schuldigen. Die criminelen doen hun werk in ieder geval beter dan de minister en de voorzitter van de GGD-koepel, die bewust moeten zijn geweest van de privacyrisico’s van de gare GGD-systemen.

De overheid wijst de laatste jaren vaak naar de grijpgrage handjes van Big Tech, maar vergeet de data van haar eigen burgers te beschermen. Van Big Tech kun je zeggen dat die weet wat ze doet, van de overheid in dit geval niet.

Alles bij de bron; Volkskrant


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha