Vertrouwelijke gegevens van Amersfoorters konden eind vorig jaar door onbevoegde gemeenteambtenaren worden bekeken. Dat was mogelijk tijdens de invoering van nieuwe software, schrijft het college van B en W op vragen van de SP. Amersfoort is bezig met het invoeren van een groot ict-systeem waar uiteindelijk alle gemeenteambtenaren hun documenten in moeten opslaan, maar bij Loket Werk Inkomen en Zorg (Loket WIZ) mislukte de invoering. Daardoor moest de afdeling eind december terug naar de oude software.

In het nieuwe systeem waren al veel gegevens van het WIZ ingevoerd. Terwijl ambtenaren die documenten terughaalden naar het oude systeem, konden hun collega's van het Klant Contact Centrum bij alle gegevens. Dat had niet gemoeten, zegt het college. Het college van B en W erkent dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens is overtreden. 

In Amersfoort was eerder al veel ophef over een ander datalek. Een ambtenaar stuurde per ongeluk persoonlijke gegevens van 1900 Amersfoorters naar een e-mailadres. De blunder werd tien weken geheim gehouden en kwam pas boven water nadat de ontvanger de Autoriteit Persoonsgegevens had ingeschakeld.

Alles bij de bron; RTVU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha