Onderzoekers hebben in de officiële App Store van Apple tientallen met malware besmette apps ontdekt. De malware stuurt informatie over het toestel en de besmette app naar de aanvaller en kan op afstand opdrachten van de aanvaller ontvangen. 

Via deze opdrachten kan de malware een waarschuwingsvenster laten zien waarmee wordt geprobeerd om inloggegevens te stelen. Ook kunnen bepaalde URLs worden gekaapt en is het mogelijk om data in het klembord van de gebruiker te lezen en aan te passen. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld gekopieerde wachtwoorden worden gestolen. De malware wordt XcodeGhost genoemd. 

Xcode is de officiële tool van Apple voor het ontwikkelen van apps voor iOS of OS X. Op verschillende Chinese websites en fora werden links naar een besmette versie van Xcode geplaatst. Deze besmette versie werd weer door Chinese ontwikkelaars gedownload en gebruikt voor het ontwikkelen van hun apps. De besmette Xcode-versie voegde echter malware toe aan de apps, die vervolgens door de ontwikkelaars in de App Store werden geplaatst.

Sommige van de door Chinese ontwikkelaars ontwikkelde apps zijn ook beschikbaar in de App Store van andere landen, zoals CamCard en WeChat. De besmette apps zijn door miljoenen mensen gedownload. Het Nederlandse bedrijf Fox-IT controleerde de domeinnamen die de aanvallers gebruiken en ontdekte nog veel meer besmette apps, waaronder Winzip en PDFReader. In totaal trof Fox-IT meer dan 50 besmette apps aan.

Alles bij de bron; Security

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha