Digitale Schandpaal

Testcoronanu kwam vorige week in het nieuws nadat bleek dat de database van het bedrijf voor iedereen op internet toegankelijk was. Daardoor was het mogelijk om testuitslagen in te zien, aan te passen en toe te voegen. Zo konden er valse toegangswijzen binnen de CoronaCheck-app worden gegenereerd. Verder bevatte de database de persoonsgegevens van ruim 60.000 personen.

Zondag besloot Testcoronanu alle locaties te sluiten. Mensen die een afspraak hadden werden hier via e-mail over ingelicht, maar het testbedrijf plaatste alle e-mailadressen in de cc, zodat die voor alle ontvangers zichtbaar waren.

Alles bij de bron; Security


 

Donderdag 8 juli rond 03:30 uur werd een grove inbraak gepleegd aan de Middenweg in Heerhugowaard. Drie gemaskerde jongemannen sloopten de glazen voordeur. In korte tijd grijpen ze een verzameling telefoons en tablets, om er daarna vandoor te gaan op de scooter. De eigenaar geeft camerabeelden vrij in de hoop dat iemand meer kan vertellen, want de daders zijn nog spoorloos.

De buren waren wakker geschrokken en zagen daarna de inbraak. Ze belden de politie en die was er snel bij, maar de inbrekers waren te kort aanwezig om gepakt te kunnen worden.

Alles bij de bron; HeerhugowaardCentraal


 

Burgers zijn op het internet onvoldoende beschermd, waardoor hun grondrechten in het geding komen. Volgens onderzoekers van het Rathenau Instituut is een actieve overheid nodig om schadelijk en immoreel gedrag online tegen te gaan.

De onderzoekers onderscheiden zes hoofdcategorieën van online ontsporing: online informatiemanipulatie, digitaal vigilantisme (voor eigen rechter spelen), online haat, online pesten en geweld, cyberbedrog en online zelfbeschadiging. Binnen elk van deze hoofdcategorieën worden concretere fenomenen geplaatst, zoals phishing, cyberverslaving of desinformatie.

Zoekmachines en aanbevelingsalgoritmes dragen bij aan selectie en amplificatie, omdat dit in belangrijke mate hun financiële succes bepaalt.

Deze dynamiek, ook wel aandachtseconomie genoemd, kan ertoe leiden dat immorele en schadelijke inhoud en gedragingen op zo’n manier worden gepresenteerd dat zij veel aandacht trekken. Mensen kunnen door de online mechanismen anders met normen en regels omgaan. Daarmee kan het internet een facilitator en katalysator zijn voor schadelijke uitingen en gedragingen online.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het WODC. 

Alles bij de bron; Beveiliging


 

De wachtwoordmanager van securityleverancier Kaspersky blijkt een kritieke fout te hebben bevat, de afgelopen twee jaar. 

De ergste van de gevonden problemen was gebruik van een pseudotoevalsgenerator (PRNG) die niet geschikt is voor cryptografisch gebruik. Daardoor gebruikte de wachtwoordtool de huidige tijd als input voor het aanmaken van nieuwe wachtwoorden. Die factor valt te herleiden en bovendien was die gelijk voor elke installatie van KPM bij elke gebruiker.

Alle wachtwoorden die KPM heeft aangemaakt, zijn met een bruteforce-aanvallen in een paar seconden te kraken, meldt onderzoeksteam Donjon van het Franse blockchain- en beveiligingsbedrijf Ledger. 

De oorspronkelijke melding van de gevonden gaten was op 15 juni 2019, via kwetsbaarhedenmelder HackerOne. Eind vorig jaar is de maker van de kwetsbare beveiligingstool akkoord gegaan met onthulling van de bevindingen, zodra het CVE-informatiebulletin (Common Vulnerabilities and Exposures) is gepubliceerd. Dat is in mei dit jaar gebeurd, waarna Ledger nu zijn bevindingen en PoC-code openbaart. 

Analyse van de KPM-code levert nu flinke kritiek van cryptografie-expert Matthew Green. 

Alles bij de bron; AGConnect


 

D66 had invloed op de documentaire die de publieke omroep begin dit jaar over partijleider Sigrid Kaag uitzond, twee maanden voor de verkiezingen. Dat blijkt uit interne documenten die via een WOB-verzoek openbaar zijn gemaakt.

'D66 heeft geen betrokkenheid bij of invloed gehad op de documentaire', antwoordde minister Arie Slob (Media) 18 december op Kamervragen van PVV'er Martin Bosma. Dat blijkt dus niet het geval te zijn, volgens de WOB-documenten.

De partij kon bepaalde delen uit de VPRO-documentaire 'Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof' aan laten passen of zelfs schrappen en mocht meebeslissen over het moment waarop de film werd uitgezonden. De documentaire werd op 3 januari uitgezonden, wat volgens de documenten 'zo dicht mogelijk op de verkiezingen was'. 

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeide zich met de inhoud van de documentaire. Zo wilde het ministerie enkele uitspraken van Kaag schrappen uit de documentaire. 'Zo wilden ze dat een fragment waarin te horen is dat Kaag het over 'afzeiken van moties' heeft, onschuldiger in beeld zou komen. Kaag noemde buitenbeeld ook een Kamerlid 'dat mens', dat fragment heeft de VPRO op verzoek weg laten halen'

Het campagneteam van de D66-leider had een 'nog grotere invloed dan het ministerie van Buitenlandse Zaken', stelt Nijman. 'Zij oefenden druk op de VPRO om de idealen en visie van Kaag duidelijker in beeld te brengen.' 

Vooral de VPRO valt het te verwijten dat de documentaire op deze manier beïnvloed is, zegt Nijman. 'Dat de VPRO op bepaalde punten toch wel heeft meegewerkt, kan je hen wel aanrekenen.' Ook in aanloop naar het maken van de documentaire werden er al aanbiedingen door de VPRO gedaan. 'In 2018 deed VPRO het voorstel dat de minister mee mocht kijken met de montage het eindproduct en zelfs de uitzenddatum.

Uit de documenten blijkt ook dat de VPRO z'n best heeft gedaan om het zo dicht mogelijk op de verkiezingen uit te zenden. Er staat een citaat in het document dat 3 januari de 'laatst mogelijke datum' was om de documentaire uit te zenden. Dat suggereert dat ze echt hun best hebben gedaan om het vlak voor de verkiezingen publiek te krijgen', aldus Nijman.

Alles bij de bron; BNR


 

Menstruatie-app Flo moet ervoor zorgen dat gevoelige gezondheidsgegevens van gebruikers die het met Facebook en Google deelde bij de techbedrijven worden vernietigd. Ook moet Flo gebruikers informeren dat hun persoonlijke gezondheidsinformatie zonder toestemming met derde partijen werd gedeeld. Dat is de uitkomst van een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC die nu is goedgekeurd.

Volgens de FTC misleidde Flo miljoenen gebruikers door te stellen dat hun gegevens privé zouden blijven. In werkelijkheid werd er allerlei data gedeeld met bedrijven die analytics- en marketingdiensten voor de app verzorgden, waaronder Facebook en Google. Het ging om gevoelige gezondheidsinformatie zoals of gebruikers zwanger waren. 

Verder heeft Flo volgens de FTC ook het Privacy Shield-verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten overtreden door gebruikers niet te informeren, geen keuze te geven en data die naar derde bedrijven ging niet te beschermen. Als onderdeel van de schikking moet Flo nu toestemming aan gebruikers vragen voor het delen van gegevens en moet het privacybeleid door een onafhankelijke partij worden beoordeeld. De Androidversie van Flo telt meer dan vijftig miljoen gebruikers.

Alles bij de bron; Security


 

Het vijftal randde het jonge slachtoffer aan en filmde ondertussen het hele gebeuren. Die beelden werden vervolgens verspreid via sociale media. Enkele dagen later stapte het slachtoffer uit het leven. Na onderzoek van de beelden kon de politie vijf daders identificeren. Het gaat om drie minderjarigen, die intussen vastzitten, en twee meerderjarigen die door de onderzoeksrechter werden aangehouden. Het vijftal wordt verdacht van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen en verspreiden van foto’s die de persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen...

...Voor een slachtoffer is seksuele uitbuiting ‘een verschrikking’, zegt Niels Van Paemel van Childfocus. ,,Zeker voor een puber. In dit geval gaat het over verkrachting, één van de ergste dingen die je kan overkomen. Hier werd het slachtoffer voor een tweede keer geconfronteerd met het trauma door de beelden die online staan. Dat kan de druppel zijn die ervoor zorgt dat iemand overgaat tot zelfdoding.”

Alles bij de bron; AD


 

Voor de jeugdrechtbank van Charleroi staat een tiener terecht die, uit wraak voor een afwijzing, naaktbeelden van ­een klasgenote op internet had gedeeld. Het meisje schaamde zich zo diep dat ze uit het leven stapte. Haar ouders willen dat nu volop wordt ingezet tegen pesten op school en cyberpesten. “Dit mag niemand meer overkomen”.

Meer dan een jaar is het meisje gepest geweest, op twee scholen. 

Alles bij de bron; HLN [achter betaalmuur]


 

De afgelopen maanden was er in het nieuws veel aandacht voor online seksuele intimidatie. Zoals rond de acteurs Bilal Wahib en Oussama Ahammoud, die een minderjarige jongen met wie ze aan het videobellen waren uitdaagden zijn geslachtsdeel te laten zien voor duizenden live kijkers.

Daarnaast schrok A'dam op van de 13-jarige Desteny die van een flat in Zuidoost sprong, nadat op school filmpjes circuleerden waarin ze seks had met jongens.

Experts maken zich al langer zorgen over grensoverschrijdend gedrag online en de verspreiding van gelekte privévideo’s onder veelal minderjarige jongeren. Het aantal platforms waarop het kan gebeuren is dan ook flink gegroeid. Van Facebook via Snapchat en Instagram tot Telegram en TikTok. Uit CBS-onderzoek blijkt dat in 2020 bijna 30 procent van de 16- tot 18-jarige jongeren online seksuele intimidatie heeft meegemaakt.

Waar het vaak begint met het ongewenst delen van beelden en het daarmee pesten van slachtoffers (shaming en exposing) kan het al snel overgaan in chantage van jongeren met geld of seks (sextortion). Vooral jonge meisjes worden gechanteerd met seks, jongens moeten vaak geld overmaken zodat hun filmpje niet uitlekt. Ook vindt er online grooming plaats, waarbij meerderjarigen minderjarigen verleiden met seksueel getint contact als doel...

...Voorlichting is een belangrijk middel dat de gemeente kan inzetten om het gesprek rond online seksuele intimidatie op te starten. Voorlichting aan leerlingen, maar ook aan docenten. Tijdens de voorlichtingslessen komen soms heftige verhalen los. Zo is er de 14-jarige Britt. Ze schrok zich dood toen ze erachter kwam dat haar gezicht op een naaktfoto was geplakt. Een jongen benaderde haar op social media-platform Snapchat en vroeg haar 100 euro te betalen. Hij zou anders de foto verspreiden op een ander sociaal mediakanaal. Ze praatte erover met vriendinnen. Haar ouders gaan aangifte doen.

De drempel om aangifte te doen is echter vaak te hoog, constateert de gemeente. Dat komt omdat aangifte doen vaak weinig oplevert, zegt Arda Gerkens van Helpwanted.nl. De politie kan bijvoorbeeld geen beelden weghalen van het internet. Alleen als duidelijk is wie het filmpje heeft rondgestuurd kan iemand vanwege smaad of laster worden vervolgd. Maar de beelden zijn dan nog niet weg....

...De campagne #jijstaatnietalleen wordt dan ook opnieuw opgestart; Halsema verwacht ditmaal betere resultaten. Er is ook een speciaal hulpnummer in het leven geroepen (zie kader). Een goede combinatie van het aanpakken van daders, voorlichting in de stad en steun voor slachtoffers moet ervoor zorgen dat één gelekt filmpje mensen niet hun hele leven achtervolgt.

WAT TE DOEN?

Pesten of chantage om foto of video: wat moet je dan doen?

Als een foto of video van jou is verspreid of verspreid dreigt te worden, probeer dan al het bewijs te verzamelen voor de politie. Maak meerdere screenshots van de foto of het filmpje. Zorg er voor dat je de URL van de website in beeld hebt en de datum en tijd. Het ongewenst verspreiden van afbeeldingen of het dreigen daarmee is namelijk strafbaar.

Zoek daarnaast hulp bij organisaties als Qpido (te appen op 06-2933 8064) en vertel het aan iemand in je omgeving die je vertrouwt. Als de afbeeldingen al verspreid zijn kun je een handleiding vinden op HelpWanted.nl met wat je kunt doen of chatten (tussen 16.00 en 19.00 uur) met een van hun hulpverleners (chat.helpwanted.nl). Op Instagram biedt het account van The Phoenix Sisters (@thephoenixsisters.nl) laagdrempelig en snel hulp. Bellen kan ook met de gemeente Amsterdam: via 06-1482 4902 word je in contact gebracht met de juiste instanties.

Als het jouw kind overkomt, zorg voor een veilige omgeving en maak duidelijk dat het niet aan hem of haar ligt. Mocht er gevraagd worden om geld om verspreiding te stoppen: niet betalen, het nummer blokkeren en naar de politie gaan.

 

Alles bij de bron; NRC -lang lezen artikel-


 

De krijgsmacht heeft bij het inwinnen van inlichtingen en verzamelen van informatie over burgers de regels zoals vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) met voeten getreden. Verantwoordelijk voor de schending is het experimentele Land Information Manoeuvre Centre (LIMC), opgericht kort na het uitbreken van de pandemie.

Minister Bijleveld (Defensie) neemt de kritiek van de Functionaris Gegevensbescherming Defensie over. Ze is het de interne toezichthouder eens dat het LIMC activiteiten is gaan ondernemen die niet tot de taken behoort. Zonder aparte grondslag of mandaat had het defensieonderdeel nooit zomaar data over burgers mogen verzamelen, verwerken en analyseren. Dat had alleen gekund als het civiele gezag een verzoek tot bijstand aan het LIMC had gedaan. Maar daar was geen sprake van.

Hoewel het LIMC niet de intentie had grootschalig data te verwerken, kwamen toch persoonsgegevens mee als ‘bijvangst’. Voor deze verwerking bestond geen wettelijke grondslag. Deze overtreding van de AVG wordt defensie aangerekend.

Alles bij de bron; Computable

Update; 

overheidsdocumentatie mbt dit onderwerp:

Onderzoeksrapport Functionaris Gegevensbescherming Defensie inzake het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC).

Juridische kaders voor activiteiten in de informatieomgeving

Minister Bijleveld beantwoordt van het Kamerlid Verhoeven (D66) over grootschalige en onrechtmatige verzameling van data van ...


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha