Het beveiligen van informatie lijkt een ondergeschoven kindje, maar door recente datalekken realiseert de samenleving wat de impact is. Het ondergeschoven kindje blijkt dan ineens the talk of the town.

Een aantal lekken ter illustratie: In april 300.000 werknemers bij verzuimapplicatie Hummanet. In mei kreeg RTL Nieuws toegang tot de online database van Perry Sport met  95.776 klanten. In juni bijna 6,5 miljoen wachtwoorden van evenzoveel LinkedIn-gebruikers. 

De snelheid waarmee lekken elkaar opvolgen baart me zorgen. De overheid lijkt dat gevoel te delen, blijkt nu uit de verplichting tot het melden van datalekken bij het CBP. Frappant is echter dat het CBP niet eens de wettelijke bevoegdheden en de mankracht blijkt te hebben om grote datalekken aan te pakken. Enkel de verplichting om een datalek te melden zet wat mij betreft weinig zoden aan de dijk.

Datalekken moeten je bij de bron aanpakken. Kortom: zorg dat je IT-infrastructuur op orde is. Achteraf een wijzend vingertje lost nog geen probleem op.

Alles bij de bron; nu

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha