Wie wil weten waar een treinreiziger vandaan komt, hoeft bij het uitchecken met de OV-chipkaart alleen mee te kijken. Een applicatie reconstrueert waar is ingecheckt. NS vindt de applicatie leuk.

Bij het maken van een reis viel het Matthijs Brouwer op dat reizigers bij het uitchecken te zien krijgen hoeveel een reis heeft gekost. Vaak staan reisklasse en korting er ook bij. Wie op het station oplet kan de informatie oppikken. Dat was voor Brouwer reden om eens uit te zoeken wat er met die informatie eigenlijk te achterhalen valt.

"Dus heb ik een systeempje gemaakt waar je aangeeft om welk station het gaat en wat het reisbedrag was, waarna er wordt bepaald waar iemand vandaan gekomen kan zijn", legt hij uit. Dat systeem werd een website de OV Spy.

Brouwer legt zijn vinger op een privacyprobleem dat misschien niet groot is, maar wat hem betreft aandacht verdient. De applicatie toont volgens de Maatschappij voor een Beter OV aan dat over privacy onvoldoende is nagedacht bij de OV-chipkaart. "Bij uitchecken hoef je eigenlijk niet te zien wat je reis heeft gekost. Veel relevanter is de vraag, wat het resterende saldo op je chipkaart is. Want dat bepaalt of je wat bij moet storten", vertelt voorman Rikus Spithorst.

Alles bij de bron; webwereld 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha