De Nederlandse overheid kan niet langer instaan voor de veiligheid van haar websites, als het gaat om het vertrouwelijke verkeer met burgers, bedrijven en tussen overheden onderling.

Dit is het gevolg van een digitale inbraak bij het bedrijf DigiNotar dat als hofleverancier circa 3.500 veiligheidscertificaten levert aan de overheid. Het gaat hierbij om zaken die onder meer het digitale overheidsloket betreffen, waaronder DigiD...

Natuurlijk! Justitie doet onderzoek. Zo luidt Donners geruststellende boodschap keer op keer. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Om te beginnen zijn er kapitale fouten gemaakt. Het bedrijf DigiNotar had niet eens virusscanners op zijn servers met de beveiligde certificaten voor de overheid. Inlogprocedures, wachtwoorden, het was allemaal een zooitje bij Digi- Notar. Het toezicht vanuit het Rijk heeft dus schromelijk gefaald. Feitelijk bestond er geen toezicht op de hofleverancier. 

Ondertussen schrijft Binnenlandse Zaken veel dure en gewichtige rapporten over de bescherming van vitale infrastructuur van Nederland. Maar de bescherming van vertrouwelijke uitwisselingen van informatie via de digitale snelweg...........oeps, compleet vergeten! 

En als het dan misgaat, ligt er geen noodplan. Persconferentie volgt op persconferentie. Ze moeten de burger en de media het gevoel geven dat alles zo goed als onder controle is, maar dat is het niet. En wat zijn de consequenties voor de burger wiens gegevens zijn gestolen bij DigiNotar? Donner zwijgt in alle talen. ‘Gaat u gerust slapen, de overheid blijft alert’, lijkt de domme boodschap.  

Alles bij de bron; binnlandsbestuur 

 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha