×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

We delen ons privéleven via sociale media als Hyves, Facebook en Twitter. We laten op websites braaf onze naam- en adresgegevens achter in ruil voor een nieuwsbrief of interessant rapport. We internetten met een onbeveiligd draadloos netwerk. En we reageren nog steeds op obscure aanbiedingen in reclame-emails.

Cybercriminaliteit is niet zozeer een technisch probleem. Het is de mens die deze misdaad mogelijk maakt. Mensen onderschatten de risico’s van hun computergebruik, zegt Eelco Stofbergen van Govcert.nl, de opsteller van het rapport. Deze instelling onderzoekt namens de overheid de digitale veiligheid van Nederland.

Stofbergen: „Zestig procent van de pc-bezitters zegt goed op de hoogte te zijn van de gevaren op internet. In 2009 zijn er 5500 lekken in softwareprogramma’s ontdekt.” Dat valt volgens Stofbergen niet met elkaar te rijmen. De Nederlandse internetter maakt anno 2010 nog altijd een naïeve indruk. Iemand die het anti-virusprogramma niet bijwerkt, die een besmette usb-stick gebruikt, en zich zelfs bankgegevens en wachtwoorden laat aftroggelen door oplichters.

De internetverbindingen in Nederland zijn snel en stabiel. Dat maakt dit land een aantrekkelijk speelveld voor cybercriminelen, constateert Govcert.nl.

Lees alles bij de bron; trouw

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha