Safari 15 kan de recente browsegeschiedenis en sommige persoonlijke informatie, zoals het Google-account van de gebruiker, lekken naar andere websites.Het gaat om een fout in IndexedDB, een onderdeel van Safari waarmee websites bepaalde data op het apparaat van de gebruiker kunnen opslaan, en later weer kunnen opvragen. Daardoor laden sites bij latere bezoeken bijvoorbeeld sneller.

Er zit een veiligheidsmaatregel in IndexedDB, waardoor sites niet van elkaar kunnen zien welke data zij in de browser hebben opgeslagen en in Safari 15 werkt die veiligheidsmaatregel niet goed. Daardoor kunnen andere sites gedeeltelijk zien welke data er door die IndexedDB zijn opgeslagen. 

De identiteit van gebruikers kan bovendien achterhaald worden als zij inloggen bij diensten van Google. De unieke Google User ID staat in de titel van de bestanden die in IndexedDB worden opgeslagen. Met die unieke Google User ID is dus de naam van de gebruiker ongemerkt te koppelen aan het browsegedrag, met allerlei malafide mogelijkheden tot gevolg.

De kwetsbaarheid werd ontdekt door online fraudebestrijder FingerprintJS.

Alles bij de bron; RTL


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!