De AIVD roept organisaties op om actief na te denken over het beschermen van gevoelige data tegen de quantumcomputer. De veiligheidsdienst doet een oproep aan IT-beveiligers om voorbereidingen te treffen voor de impact die quantumcomputers gaan hebben op cryptografie.

Experts verwachten dat we nog circa 10 tot 20 jaar verwijderd zijn van een quantumcomputer die de huidige cryptografische standaard kan kraken. 

Maar maatregelen zijn nu al noodzakelijk volgens de AIVD, omdat quantumcomputers mogelijk sneller in staat zijn de huidige cryptografische standaarden te kraken dan nu wordt verwacht. Daarnaast kan de data die nu versleuteld wordt verstuurd ergens onderschept worden en dan jaren later alsnog worden ontcijferd. Daarom wil de veiligheidsdienst organisaties met een brochure wijzen op de voorzorgsmaatregelen die ze kunnen nemen.

De AIVD noemt als oplossing 'post-quantum cryptografie'. Deze vorm van cryptografie is gebaseerd op wiskundige problemen die moeilijk zijn te kraken door quantumcomputers. Tot slot adviseert de AIVD om gevoelige data die niet naar buiten mag komen te beveiligen met zowel een laag asymmetrische cryptografie als een laag symmetrische cryptografie. Ook kan het een overweging zijn om echt gevoelige data helemaal offline te halen, aldus de veiligheidsdienst.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha