Een groep hackers zou toegang hebben gekregen tot 150.000 beveiligingscamera's van de Amerikaanse start-up Verkada. Daardoor konden ze live meekijken in ziekenhuizen, gevangenissen, politiebureaus, scholen en bedrijven.

Persbureau Bloomberg kreeg diverse beelden van de hackers toegestuurd.  Op camerabeelden die het persbureau mocht inzien was te zien hoe acht zorgmedewerkers een patiënt aan een bed vastbonden in een psychiatrisch ziekenhuis in Florida. 

De hackers zeggen dat ze ook mee konden kijken in een gevangenis in Alabama. Daar zou gezichtsherkenning zijn gebruikt om gevangenen te volgen. Ook konden ze meekijken tijdens verhoren op verschillende politiebureaus.

De groep zou toegang hebben tot het volledige videoarchief van alle Verkada-klanten. Ze verklaren de start-up te hebben gehackt om de gebrekkige beveiliging van het bedrijf aan te willen tonen.

Bloomberg heeft Verkada op de hoogte gesteld van het lek. Het bedrijf zegt het incident te onderzoeken. "We hebben alle interne beheerdersaccounts uitgeschakeld om ongeautoriseerde toegang te voorkomen", meldt een woordvoerder.

Alles bij de bron; NU


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha