Alle ontheffingen die medewerkers van de Belastingdienst toestonden om usb-sticks te gebruiken zijn ingetrokken en medewerkers kunnen uit de analyseomgeving geen gegevens meer mailen, zo heeft staatssecretaris Wiebes van Financieen laten weten op Kamervragen van CDA-Kamerlid Omtzigt.

Begin dit jaar liet het televisieprogramma Zembla zien dat de financiële en persoonlijke data van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven niet goed waren beveiligd bij de Belastingdienst. De problemen speelden bij de "Broedkamer", een afdeling van de fiscus die zich bezig met data-analyse bezighoudt. Daarop werden meerdere onderzoeken naar de beveiliging bij de fiscus aangekondigd. In juni meldde Wiebes dat zich tien gevallen hadden voorgedaan waarbij persoonsgegevens op een ongeoorloofde manier de fiscus hadden verlaten. Het ging om persoonsgegevens die per e-mail waren verstuurd. Volgens Wiebes gebeurde dit alleen voor werkdoeleinden en zijn er geen aanwijzingen gevonden dat persoonsgegevens voor andere doeleinden zijn gebruikt.

Omtzigt stelde Wiebes een aantal vragen over de informatiebeveiliging bij de Belastingdienst. Zo wilde het CDA-Kamerlid weten hoe het kon dat de belastinggegevens van zoveel Nederlanders bij de Broedkamer en diens voorgangers beschikbaar waren. Ook moest Wiebes uitleggen dat meer dan 40 werknemers data met een usb-stick konden downloaden en dat de loggegevens daarvan niet zijn teruggevonden en onderzocht. Daarnaast wilde Omtzigt opheldering over het feit dat medewerkers van de Belastingdienst gegevens naar buiten konden mailen.

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha