Delftse onderzoekers publiceren vrijdag in Science een manier waarop internetverbindingen niet langer kunnen worden afgeluisterd. Om dit mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van quantumverbindingen.

Bij die techniek verkeren de quantumdeeltjes of -golven tegelijkertijd in verschillende toestanden. Dit is echter alleen zo als er niemand naar kijkt. Wordt er een meting gedaan, dan wordt één van die toestanden werkelijkheid en is de zogenaamde quantumvaagheid verdwenen.

Is de communicatie op die vaagheid gebouwd, dan wordt de boodschap verstoord als er een meting gedaan wordt. Een eventuele spion heeft daardoor niets meer aan de informatie. De ontvanger weet dan bovendien dat er gerommeld is met de informatie tijdens zijn reis vanaf de zender. Tot nu toe was het niet mogelijk om hier gebruik van te maken, omdat de verbinding niet sterk genoeg zou zijn om de informatie van de zender naar de ontvanger te krijgen.

De nieuwe techniek werd in Delft al uitgeprobeerd over afstanden van een paar meters. Volgens Hanson is het echter goed mogelijk om op te schalen.

Het kabinet trok in mei bijna 19 miljoen uit voor een groter onderzoeksprogramma waar het werk aan onbreekbare quantumverbindingen onder valt. De bedoeling is dat er binnen vijf jaar een experimenteel quantuminternet is tussen Delft, Den Haag, Leiden en Amsterdam. Dat zou het eerste quantuminternet ter wereld zijn.

Alles bij de bron; NU


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha