Verschillende stemwijzers hebben na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens hun beleid en werkwijze voor de verwerking van persoonsgegevens aangepast. De toezichthouder deed onderzoek naar 24 interactieve stemwijzers.

De toezichthouder constateerde dat een aantal stemwijzers zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers gegevens over politieke voorkeur en soms ook over geloofsovertuiging verwerkte en ook dat sommige stemwijzers de ingevulde politieke voorkeuren of adviezen in combinatie met een ip-adres of e-mailadres voor lange of zelfs onbepaalde tijd bewaarden. De verwerking van deze bijzondere persoonsgegevens is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de mensen die de gegevens over zichzelf invullen. Dat geldt ook als de gegevens alleen voor onderzoek en statistiek worden verwerkt.

De stemwijzers hebben na optreden door de Autoriteit Persoonsgegevens hun werkwijze aangepast of hebben verklaard deze op korte termijn aan te zullen passen. Zij hebben ook verklaard de persoonsgegevens niet meer zonder uitdrukkelijke toestemming te bewaren. De persoonsgegevens waarvoor zij geen rechtsgeldige toestemming hebben verkregen, moeten worden vernietigd of geanonimiseerd. De toezichthouder zal de komende tijd controleren of dit ook is gebeurd. Eerder hadden de stemwijzers na actie van de Autoriteit Persoonsgegevens de beveiliging van de internetverbinding van hun websites al verhoogd.

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha