De Belastingdienst blijkt de financiële en persoonlijke gegevens van miljoenen belastingbetalers en bedrijven onvoldoende hebben beveiligd in de periode van 2013 tot 2016. Het onderzoeksprogramma Zembla blijkt te beschikken over vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst.

In totaal zouden de gegevens van zo’n 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven mogelijk op straat zijn beland. Volgens Zembla was het autorisatie-systeem van ‘de Broedkamer’, een data-analyse afdeling van de Belastingdienst, niet op orde. Uit hun onderzoek komt naar voren dat diefstal niet uit te sluiten is, aangezien de dienst niet kan achterhalen wie precies op welk moment toegang had tot de data. Ook externe belastingadviseurs zouden toegang hebben gehad tot de gegevens.

Volgens Zembla zou de Belastingdienst al in maart 2015 gewaarschuwd zijn voor het beveiligingslek. Bovendien zou de Auditdienst Rijk (ADR) in 2016 in een rapport zelfs concluderen dat er geen beveiligingsmaatregelen in werking zijn getreden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat uitzoeken of er door de Belastingdienst fouten zijn gemaakt met de beveiliging van financiële en persoonlijke gegevens van belastingbetalers. Dat heeft hij donderdag toegezegd.

Alles bij de bronnen; AccontancyVanmorgen & Telegraaf


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha