We appen sinds dit jaar veiliger dan ooit en daar is één man verantwoordelijk voor: Moxie Marlinspike. Door zijn encryptietechnologie communiceren inmiddels meer dan twee miljard mensen veilig, onder andere via Whatsapp. Marlinspike (zijn echte naam is onbekend) is oprichter van Open Whisper Systems, een nonprofitbedrijf dat de app Signal ontwikkelt. Signal wordt gezien als de veiligste manier om te communiceren: zelfs Edward Snowden raadt de app aan.

Marlinspike is een echte privacyvoorvechter. "Onze communicatie gaat steeds vaker via netwerken in plaats van face-to-face of andere traditionele vormen die privé ijn", zei Marlinspike dit jaar. "Zelfs schriftelijke correspondentie werd niet zo onderworpen aan massasurveillance als elektronische communicatie vandaag de dag." Het Signal Protocol is volledig open en door iedereen te controleren. Dat is voor Marlinspike belangrijk, omdat iedereen kan meewerken aan het versterken van de technologie. Een programmeur kan een verbetering voorstellen die vervolgens door Marlinspike of één van zijn vier collega's wordt gecheckt en eventueel wordt doorgevoerd.

Het Signal Protocol is niet het enige wat 2016 ons heeft gebracht op encryptiegebied. Aan het begin van dit jaar lanceerde ook Let's Encrypt, een dienst die gratis beveiligde https-verbindingen aanbiedt aan websites. Deze verbindingen zijn te herkennen aan het groene slotje in de adresbalk van de browser.

Een https-verbinding heeft twee functies. Allereerst wordt de authenticiteit van de website gecontroleerd: de browser checkt of je wel de échte website bezoekt en geen nepversie. Daarnaast wordt de communicatie met een website, bijvoorbeeld wanneer je jouw wachtwoord of creditcardnummer invoert, beveiligd zodat anderen niet mee kunnen gluren.

De man achter Let's Encrypt is Josh Aas, zijn doel is om alle websites van een https-verbinding te voorzien om de privacy en veiligheid te bieden die mensen verwachten tijdens het surfen: "Nu het voor iedereen zo simpel is om via Let's Encrypt een certificaat te krijgen, is er geen reden meer om websites niet te beveiligen." 

Met de introductie van het Signal Protocol in WhatsApp en de gratis https-verbindingen van Let's Encrypt zijn we dit jaar een stuk veiliger gaan communiceren, of het nu gaat om onze appjes, videobelgesprekken of het invoeren van je adresgegevens bij een website. Daar is Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom het mee eens: "Deze projecten zorgen ervoor dat encryptie voor iedereen toegankelijk is geworden. Maar wat veel belangrijker is: door Signal, WhatsApp en Let's Encrypt is sterke encryptie sinds dit jaar voor het eerst echt gebruiksvriendelijk."

Mocht je volgend jaar veiliger willen starten, lees dan onze tips voor 7 goede digitale voornemens. Het stuk is al een jaar oud, maar nog steeds net zo relevant voor 2017.

Alles bij de bron; RTL


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha