Je telefoon zendt de hele tijd gegevens uit, ook als-ie uit staat. En je zendt nog meer informatie over jezelf de wereld in, zonder dat je het misschien weet: de gegevens op je paspoort, ov-chipkaart, je bankpassen zijn allemaal te scannen, skimmen of te kopiëren. 

Lukt het deze tas en jas om die informatiestroom van persoonlijke data tegen te houden? 

De jas en tas zijn een afstudeerproject van Leon Baauw en Marcha Schagen. Baauw wil met dit afstudeerproject een draagbare tegenbeweging starten, om je een keuze te geven om je privacy beter te beschermen. Want hoe meer we met digitale informatie werken, hoe groter de kans is, dat die misbruikt wordt. 

De producten zijn gemaakt van een roestvrijstalen karkas met daaromheen polyester en meer lagen metaal die die de radiogolven tegenhouden. Draag je je telefoon daaronder, dan heb je geen bereik. Het zwarte vakje aan de voorkant is van ander materiaal, een stof die wel signalen door laat. Stop je je telefoon in het vakje, dan heb je wel ontvangst.

"Je hebt aan de ene kant de mogelijkheid om jezelf en de producten die je mee hebt te beschermen. En aan de andere kant ook de keuze om bereikbaar te zijn." 

Er zijn ook al portemonnees te koop met een ingebouwde technologie die je RFID-chip beschermt. 

Je kan de gegevens die daarop staan van zo’n pas halen en daarmee je pas klonen. "Maar het is een groter gevaar dat mensen al hun foto’s op Facebook zetten, dan dat hun pasje uitgelezen wordt door een man met een hoody in de trein." 

Leon geeft toe dat het een beetje op die angst inhaakt. "Maar aan de andere kant moet er een vorm van bescherming zijn. Misschien is het over een paar jaar heel gewoon om jezelf te beschermen."

Alles bij de bron; NOS


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha