Een rechtszaak tegen WhatsApp om toegang tot versleutelde gegevens te krijgen is in de toekomst onvermijdelijk, zo heeft FBI-directeur James Comey in een gesprek met journalisten laten weten. Comey sprak deze week tijdens een 'Pen and Pad' briefing in Washington over onder andere encryptie.

Hij maakte een onderscheid tussen versleuteling van data op apparaten en versleutelde communicatie.

In geval van versleutelde data op toestellen heeft dit vooral gevolgen voor lokale opsporingsdiensten die misdaad bestrijden. Gaat het om het uitwisselen van versleutelde data, zoals versleutelde communicatie, dan raakt dit vooral de staatsveiligheid. "Terroristen gebruiken steeds vaker end-to-end-versleutelde apps", aldus Comey. 

"Neem bijvoorbeeld WhatsApp, dat meer dan 1 miljard gebruikers heeft. Voor het overgrote deel goede mensen, maar tussen die miljard gebruikers zitten ook terroristen en criminelen. Comey stelt dat de encryptie een belemmering van gerechtelijke aftapbevelen vormt. De botsing tussen justitie en technologiebedrijven, zoals nu vanwege versleutelde toestellen en data in rust plaatsvindt, zal volgens hem dan ook bij aanbieders van versleutelde communicatie plaatsvinden.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha