Agenten zitten opgescheept met smartphones die niet voldoen. De mobiele telefoons, waarmee agenten sinds vorig jaar zijn uitgerust, leiden tot veel klachten. 

Agenten wisselen vanwege de technische problemen gegevens uit via WhatsApp, “Dienders sturen wel eens een foto van een verdachte rond via hun persoonlijke WhatsApp, omdat het via de politie-app niet lukt. Dat is nodig om collega’s snel te waarschuwen. Maar het mag eigenlijk niet”, zegt Ronald Pronk van politievakbond ANPV...

...WhatsApp zélf is dus misschien niet meer het probleem, maar het (privé)gebruik ervan wél. Privacydeskundige Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit Nijmegen waarschuwt: “Het is essentieel dat agenten hun privé-apps niet gebruiken om werkgerelateerde foto’s te versturen. Deze foto’s komen tussen privéfoto’s te staan en belanden in de cloud en op externe servers. De politie heeft er dan geen grip meer op.”

Dan nog de korpsleiding. Die noemt het ‘een systeem in ontwikkeling’ maar ‘we boeken wel vooruitgang’. Nu nog het gebruik van WhatsApp links laten liggen, zodat foto’s van verdachten niet in de cloud of op externe servers belanden. Dat moeten de gelekte naaktfoto’s van tientallen mondiale sterren via iCloud ons – en de politie – toch wel hebben geleerd.

Alles bij de bron; HPdeTijd


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha