Zonder hulp van Apple heeft de FBI de iPhone van de San Bernardino-schutter weten te kraken. De overheid laat nu de zaak vallen om Apple te dwingen de telefoon te kraken. Dat blijkt volgens The Wall Street Journal uit documenten die zijn ingediend bij de rechtbank.

Daaruit is niet op te maken welke methode de FBI heeft gebruikt om de gegevens op de telefoon te ontgrendelen. Ook wil de overheid niet zeggen wie de derde partij is die daarbij heeft geholpen. Maar verschillende media meldden vorige week dat het gaat om het Israëlische software-bedrijf Cellebrite.

Tot vorige week was het standpunt van de overheid dat alleen Apple de iPhone 5c kon ontsleutelen met software die de wachtwoordbeveiliging omzeilt zonder dat daarbij gegevens verloren gaan. Vorige week meldde Justitite dat het de techreus wellicht tóch niet nodig heeft, omdat een “derde partij” de FBI een manier had getoond om de telefoon te kraken. Critici verweten de FBI wel degelijk op de hoogte te zijn van ontsleutelingsmethodes. Het zou de FBI juist om de precedentwerking van een gerechtelijke uitspraak te doen zijn, die het in de toekomst makkelijker maakt om zo nodig ook de beveiliging van andere fabrikanten uit te schakelen.

Alles bij de bron; NRC


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha