Apple heeft jarenlang achter de schermen meegeholpen met de FBI om misdaden op te lossen. Dat blijkt uit een nieuwe reportage van Bloomberg. Uit de reportage kunnen we veel details aflezen hoe Apple in het verleden omging met verzoeken van de overheid. Het probleem van encryptie ging pas een rol spelen na iOS 8, waardoor het onmogelijk werd voor externe partijen (en Apple zelf) om toegang te krijgen tot toestellen met een pincode...

...Het is goed om je te realiseren dat de huidige FBI-zaak nooit zou hebben bestaan, als Snowden zijn mond had gehouden. De Amerikaanse overheid had dan bij wetgeving medewerking kunnen afdwingen. Momenteel dwingt een federale rechter Apple tot medewerking, waardoor er nog ruimte is om in beroep te gaan en te discussiëren welke wetgeving nu eigenlijk van toepassing is.

Uiteindelijk besloot de FBI om die zaak publiek te maken. “De Apple-top was geschokt, dat het bureau in de openbaarheid was getreden. Jarenlang hadden ze nauw achter de schermen met elkaar samengewerkt. In minstens twee gevallen, waaronder een zaak in Baltimore, had de overheid besloten om geen bevelschrift bij de rechter te halen om Apple te dwingen een iPhone met iOS 8 te ontgrendelen.” Bij de zaak in San Bernardino deden ze het wel en er is al gesuggereerd (onder andere door The Guardian) dat het een zorgvuldig gekozen case is: veel burgerslachtoffers, een link met terrorisme. Het publiek zal eerder geneigd zijn om de kant van de overheid te kiezen, dan bij een abstractere zaak, waarbij je gevoel van veiligheid minder wordt aangesproken.

Alles bij de bron; iCulture


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha