Onderzoekers van een Amerikaans beveiligingsbedrijf hebben verschillende privacyproblemen aangetroffen met laptops waarop Windows 10 is geïnstalleerd. Voor het onderzoek analyseerden onderzoekers van het bedrijf Duo Security in totaal zeven laptops en op alle laptops troffen de onderzoekers privacyproblemen aan, zoals extra geïnstalleerde apps die allerlei gegevens over gebruikers verzamelen en instellingen die data doorsturen en standaard staan ingeschakeld tot netwerkprotocol-gerelateerde beveiligingsproblemen.

Verder bleek dat sommige privacyinstellingen in Windows 10 na de installatie van beveiligingsupdates op patchdinsdag weer naar de oorspronkelijke instelling worden teruggezet. Wat de onderzoekers ook verbaasde is dat McAfee webbugs gebruikt om gebruikers te volgen en advertenties te kunnen tonen...

...Afsluitend geven de onderzoekers in het rapport nog verschillende tips voor Windows 10-gebruikers. Zo wordt geadviseerd om McAfee LiveSafe en andere apps die de laptopfabrikant van te voren heeft geïnstalleerd en data verzamelen te verwijderen, de firewall in te stellen zodat inkomende verbindingen op publieke netwerken worden geblokkeerd en WPAD, LLMNR, Smart Multi-Homed Name Resolution, Teredo tunneling en ISATAP via het Windows Register uit schakelen.

Als laatste moeten ook bepaalde privacyinstellingen worden uitgeschakeld, zoals het verzamelen van telemetriegegevens en Windows Error Reporting, alsmede de Diagnostics Tracking service (Connected User Experiences en Telemetry) en de dmwappushsvc service. Een extra instelling die Windows 10-gebruikers kunnen doorvoeren is het uitschakelen van Device Metadata (DMD). In dit geval worden de servers van Microsoft niet benaderd bij het zoeken naar drivers voor nieuwe hardware. Alle stappen voor het uitschakelen van bovengenoemde services en protocollen worden in het onderzoek (pdf) beschreven.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha