De beveiligde maildienst ProtonMail is vanaf donderdag open voor iedereen en heeft ook apps uitgebracht voor Android en iOS. ProtonMail is ontwikkeld door wetenschappers van Harvard, het Massachusetts Institute of Technology en het Europese onderzoekslaboratorium CERN. De dienst bestaat inmiddels twee jaar en heeft een miljoen gebruikers.

Het doel achter de e-maildienst is om encryptie en privacy op een gebruiksvriendelijke manier mainstream te maken. "Het is duidelijk dat als we nu niet opkomen voor privacy, dit recht ons zal worden afgenomen. Als we echter eensgezind zijn kunnen we dit gevecht winnen", aldus de ontwikkelaars, die stellen dat het beschikbaar maken nu belangrijker is dan ooit tevoren. "De beste manier om ons recht op privacy te verdedigen is om het publiek de noodzakelijke tools te geven, en de beslissing in de handen van mensen en niet overheden te leggen."

De basisdienst van ProtonMail blijft gratis, maar het bedrijf hoopt dat gebruikers de betaalde versie nemen om de dienst te ondersteunen en in de lucht te houden. De betaalde accounts vormen de enige inkomstenbron van Proton, dat in tegenstelling tot andere maildiensten zegt niet te willen verdienen aan advertenties. 

ProtonMail laat gebruikers onderling versleuteld e-mailen. De mailbox heeft om beveiligingsredenen geen wachtwoordherstelfunctie. Wie zijn wachtwoord kwijt is, kan zijn mails niet langer lezen. Als gebruikers een mail sturen naar gebruikers van een andere maildienst, krijgen die een link naar het bericht. Het bericht kan alleen geopend worden met een wachtwoord, waarvan Proton hoopt dat gebruikers dat delen op een eveneens veilige manier, zoals via de beveiligde chatapp Signal.

Alles bij de bronnen; Tweakers & Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha