Tijdens een test met gratis wifi op het vliegveld van Barcelona hebben meer dan 2.000 gebruikers verbinding met verschillende openbare wifi-netwerken gemaakt die op het eerste gezicht betrouwbaar leken, maar in werkelijkheid al het wifi-verkeer van gebruikers analyseerden.

De test werd het weekend voor het Mobile World Congres in Barcelona door anti-virusbedrijf Avast uitgevoerd. De virusbestrijder wilde aantonen hoe riskant gebruikers zijn als het om openbare wifi-netwerken gaat. Voor de test waren er drie wifi-netwerken opgezet met de namen "Starbucks", "Airport_Free_Wifi_AENA" en "MWC Free WiFi". Het leek daardoor om algemeen bekende wifi-netwerken te gaan en een netwerk dat speciaal voor het congres was opgezet. Binnen 4 uur maakten meer dan 2.000 mensen verbinding met de netwerken.

Avast stelt dat niet alle gebruikers opzettelijk verbinding maakten. Vaak staan mobiele apparaten zo ingesteld om automatisch met bekende netwerknamen verbinding te maken. De onderzoekers zagen hoe bijna 62% van de gebruikers op Gmail inlogde of via Google naar informatie zocht. Daarnaast had iets meer dan de helft de Facebook-app geïnstalleerd en kon van zo'n 64% de identiteit van het apparaat en de gebruiker worden vastgesteld.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha