Amerika kampt met grote medische hacks. Op de zwarte markt zijn medische gegevens al vijftig keer meer waard dan een gestolen creditcardnummer. Een nieuwe lucratieve, criminele business, zo lijkt en niet alleen Amerikaanse zorginstellingen zijn slachtoffer. Afgelopen week zijn ook Duitse ziekenhuizen aangevallen met hetzelfde virus en ook in Nederland blijken zorginstellingen doelwit te zijn: het bedrijf Dearbytes bracht onlangs naar buiten dat ruim honderd zorginstellingen vorig jaar een verdachte virusmelding kregen. 

Kamerlid Renske Leijten (SP) is iemand die zich zorgen maakt over de digitale inbraken. Leijten wil openheid en eist een overzicht van alle zorginstellingen die de afgelopen vijf jaar problemen hebben ondervonden op dit gebied. Ze vraagt opheldering aan collega’s minister Schippers en minister van der Steur en is benieuwd of ze op de hoogte zijn van de waarschuwing van de FBI.

Leijten verwijst naar een rapport waarin de FBI haar overheid waarschuwt voor een toename van hacks in de gezondheidszorg. In het rapport staat onder andere dat een deel van een medisch patiëntendossier voor vijftig euro wordt verkocht op de zwarte markt, in vergelijking met een dollar voor een creditcardnummer. Het onderzoek waar de FBI naar verwijst, meent dat een ‘gewone’ identiteit 2.000 dollar oplevert op de zwarte markt en een medische identiteit 20.000 dollar.

Ethisch hacker Jeroen van Beek kan vertellen waarom juist de zorgsector zo interessant is voor digitale criminelen. ‘Er zit een hele markt achter verzamelde data met de simpele regel: hoe meer je over iemand weet, hoe waardevoller het wordt. Een medisch dossier bevat gedetailleerde informatie.  Een partij met toegang tot medische gegevens heeft vaak toegang tot heel veel dossiers. De mix van het type: de gevoelige informatie, en de schaalgrootte: de vele dossiers, is explosief en zal interesse wekken bij criminelen. Slechts met één succesvolle hack bij een lokale instelling kun je mogelijk toegang krijgen tot interessante gegevens van honderdduizenden mensen.’

Alles bij de bron; FtM


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha