De meeste artikelen over Android-securitytools focussen voornamelijk op malware-pakketten als Lookout, Norton en AVG, maar de ingebouwde beveiliging van Android is in veel gevallen voldoende en snel uit te breiden met deze handige tools. Sommige van deze tools zijn 3rd-party apps terwijl andere standaard in je toestel te vinden zijn. Bovendien zijn de meeste tools nog gratis ook.

1. Android's geavanceerde app-scanner; Je zou het niet verwachten met al die virus- en malwarescanners voor Android, maar Google heeft sinds 2012 een eigen malware-scanner aan boord. Het enige wat je hoeft te doen is naar de Google sectie van je systeeminstellingen gaan (of de app genaamd google instellingen openen mocht je een ouder apparaat bezitten). Selecteer de optie beveiliging en vink de Apparaat scannen op beveiligingsdreigingen aan als deze nog niet is aangevinkt en dat was het. Je toestel en de aanwezige software doen de rest...

...3. Tweefactor-authenticatie; Het maakt niet uit hoe sterk je wachtwoorden zijn, ze zullen nooit 100 procent waterdicht zijn. Een tweede beschermingslaag in de vorm van tweefactor-authenticatie (2FA). Mocht je met diensten werken, die geen 2FA ondersteunen, zou je ook eens kunnen kijken naar Authty. Deze app werkt zowel op je telefoon, desktop, tablet als laptop en een stuk uitgebreider dan Google's App.

4. Wachtwoordbeheer; Diensten als Lastpass, 1Password of Dashlane kunnen al je wachtwoorden beheren en ervoor zorgen dat al je gebruikte diensten niet snel gekraakt worden door middel van een brute force-aanval.

5. Android Device Manager; kan je toestel vinden, bellen en zelfs op afstand je toestel kan blokkeren en wissen vanaf je pc of ander mobiel apparaat. De Android Device Manager is te activeren door de Google sectie van je systeeminstellingen te gaan (of de app genaamd google instellingen openen mocht je een ouder apparaat bezitten). Selecteer de optie beveiliging en selecteer vervolgens alle opties onder het kopje Android apparaatbeheer. Mocht je je apparaat kwijt raken kan je naar de Android Device Manager website gaan of de Android Device Manager app openen (vanaf een andere smartphone of tablet en) om je toestel te tracken, beveiligen en/of te wissen.

6. Android's eigen screen pinning-systeem; Een van de minder bekende beveiligings-tools van Android is toch een van de meest bruikbare. Deze tool is gemaakt voor de momenten dat je je telefoon aan iemand anders geeft. Als je bijvoorbeeld een foto of web pagina wil laten zien, of omdat iemand even snel een telefoontje wil plegen. Ga naar de beveiliging-optie van de systeeminstellingen en scroll naar de optie een scherm vastzetten. Selecteer deze optie en kijk of alle switches naast "aan" en "vraag patroon voor losmaken" zijn ingeschakeld.

7. Android's smart lock-functie; Je kan er met deze functie voor kiezen dat je telefoon op bepaalde locaties niet vergrendeld is, zoals thuis of op de zaak, of als je toestel verbonden is met een vertrouwd Bluetooth-apparaat, smartwatch of je auto. Je kan deze functie zelfs zo instellen dat je telefoon niet wordt vergrendeld zolang deze zich in je broekzak of tas bevindt sinds de laatste keer dat je een passcode hebt ingevoerd. Mocht je je niet in de buurt van deze vertrouwde locaties bevinden, gaat je toestel direct op slot en zal je deze moeten ontgrendelen met je patroon, pincode of door een wachtwoord in te vullen.

 Alles bij de bron; WebWereld


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha