Certe is veruit het grootste medische lab in Noord-Nederland. Het zet alle uitslagen van patiënten automatisch in de computer van het ziekenhuis waar de patiënt wordt behandeld. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het zonder actieve toestemming van de patiënt uitwisselen van patiëntgegevens in het algemeen niet is toegestaan. Dat staat in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). 

De VVD-Kamerfractie wil er werk van maken. ,,Je medische gegevens moeten altijd veilig zijn'', zegt VVD-Kamerlid Leendert de Lange. ,,Dat iedere willekeurig bevoegde zorgverlener van een ziekenhuis als het Martini Ziekenhuis kan neuzen in de gegevens die door Certe worden aangeleverd, is onacceptabel. Het is alsof je een dossierkast open zet. 

Het Martini Ziekenhuis erkent dat het 'technisch gezien' mogelijk is voor iedere geautoriseerde zorgverlener om in de patiëntgegevens te kijken. ,,Maar verkeerd gebruik is niet toegestaan en daar wordt streng op toegezien'', zegt bestuurder Hans Feenstra, ,Alle ziekenhuizen in het Noorden doen het zo. We gaan juist uiterst voorzichtig om met privacygegevens. In het systeem is zichtbaar wie welke gegevens bekijkt en maandelijks controleren we steekproefsgewijs of de regel niet wordt overtreden. Bovendien gelden voor niet-artsen extra beperkingen.'' Op overtredingen volgen ook daadwerkelijk sancties, zegt hij.

Alles bij de bron; DagblvhNoorden


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha