Microsoft opent volgend jaar twee nieuwe datacentra in Duitsland voor gebruikers die bang zijn dat hun geheimen anders in handen van de Amerikaanse overheid belanden...

...De snelheid waarmee Microsoft tot actie overgaat, verraadt dat het bedrijf al in de startblokken stond. De uitspraak van het Hof was het alibi dat Amerikaanse techbedrijven nodig hadden om zich aan de invloed van hun regering te onttrekken, want vrijwillig konden ze dat niet doen.

Toch is er nauwelijks reden om schouderklopjes uit te delen: als ze voor toegang tot de Chinese markt juist minder privacy moeten geven aan hun gebruikers, doen ze dat ook. Het zijn dan ook niet zozeer principes als wel commerciële belangen die de drijvende kracht zijn achter het geschuif met data en privacyregels. Onderzoeksbureau Forrester becijferde in 2014 dat de bedrijven een omzetdaling van $ 180 miljard tegemoet zouden kunnen zien als cliënten wereldwijd er niet zeker van zijn dat hun gegevens vertrouwelijk worden behandeld...

...Uit het Snowden-lek bleek dat de Amerikanen zich ook richten op industriële spionage. Dat verklaart waarom Europa zijn tanden laat zien. Economisch zijn het echter harde concurrenten. Dat alleen de Amerikaanse spionage-activiteiten op straat liggen, betekent uiteraard niet dat de Europeanen niet precies hetzelfde doen.

Het in beheer geven van Europese data bij Deutsche Telekom is maar één stap in een juridisch steekspel dat vermoedelijk nog jaren kan aanhouden, met privacy als het principiële breekijzer om economische belangen veilig te stellen. De belangen van it-bedrijven zelf, hoe groot ze ook zijn, spelen daarbij een ondergeschikte rol. En hoe deze wapenwedloop ook afloopt: wie over echt gevoelige informatie beschikt, zorgt dat die ver weg van het internet blijft.

Alles bij de bron; TechnWeekblad


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha