In 2010 bleken computers van een Iraanse kerncentrale geïnfecteerd met het Stuxnet-virus. Een aanval vanuit het Westen, beweerde president Ahmadinejad. Mocht Iran nu achter de hack op de Nederlandse overheid zitten, dan hebben we nog geluk gehad. Het kan en wordt veel erger, waarschuwt Joel Brenner, oud-chef van de Amerikaans veiligheidsdienst NSA. 

Het echte gevaar zit hem volgens Brenner in het verstoren van operationele systemen. Hij laakt de beheerders van het Noord-Amerikaanse elektriciteitsnetwerk. Die proberen in rap tempo het systeem aan te sluiten op internet. Een handreiking aan hackers. “Als zij het netwerk uitschakelen, stopt het land.” Datzelfde risico ziet hij bij andere systemen: het wegenverkeersnet, de luchtverkeerscontrole, het waterbeheer. Op computers van Al Qaeda is al gedetailleerde informatie over dat soort systemen gevonden, weet hij. En elektriciteitsnetwerken van Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn al meerdere keren aangevallen. Tot nu toe zonder grote gevolgen.

Slechte elektronische beveiliging heeft operationele consequenties, luidt het mantra van Brenner. Volledige bescherming is volgens hem onhaalbaar. En op de overheid kun je niet rekenen, omdat 85 procent van de Amerikaanse IT-infrastructuur in private handen is. Wel heeft hij een advies aan bedrijven en overheden: sluit niet alles aan op internet. Vooral operationele diensten en intellectuele eigendommen kunnen beter geïsoleerd blijven.

Alles bij de bron; NRC 

 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha