De muziekindustrie heeft in samenwerking met Amerikaanse en Zuid-Koreaanse opsporingsdiensten gepoogd om te infiltreren in de warez-scene. Via deze werkwijze wilden de organisaties proberen om topsites uit de lucht te halen.

Dat blijkt uit een uitgelekte Wikileaks-cable uit 2009, geschreven door Kathleen Stephens, de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea. Uit het bericht wordt duidelijk dat de opsporingsdiensten grote moeite hebben om de zeer gesloten topsites te ontmantelen; in 2008 flopte een grote operatie in Zuid-Korea. 

Leden van de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement stelden echter toch een infiltratiepoging voor. Het is onbekend of de Zuid-Koreaanse opsporingsdiensten de voorgestelde 'Amerikaanse' werkwijze in de praktijk hebben uitgevoerd. Het bericht maakt echter duidelijk dat de muziekindustrie actief participeert in het opsporen van topsites en ook een middel als infiltratie niet schuwt. In Nederland heeft Stichting Brein in de afgelopen jaren enkele topsites offline gehaald, maar onduidelijk is of de copyrightwaakhond daarbij gebruik heeft gemaakt van infiltranten om aan bewijs te komen.

Alles bij de bron; tweakers 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha