×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 887 niet laden

Een interessante voorlopige uitspraak van het CBP inzake de ‘Geenstijl-Checker’ van de website geencommentaar.nl. Deze website legde enkele maanden terug een database aan met ruim 2000 IP-adressen van Geenstijl bezoekers en bood op haar website een mogelijkheid aan om te controleren of een IP-adres van een ‘Geenstijl vandaal’ was. Naar aanleiding van e-mails is het CBP [...]
artikel afkomstig van http://www.ispam.nl/

CBP: IP-adressen zijn persoonsgegevensEen interessante voorlopige uitspraak van het CBP inzake de ‘Geenstijl-Checker’ van de website geencommentaar.nl. Deze website legde enkele maanden terug een database aan met ruim 2000 IP-adressen van Geenstijl bezoekers en bood op haar website een mogelijkheid aan om te controleren of een IP-adres van een ‘Geenstijl vandaal’ was.

Naar aanleiding van e-mails is het CBP begonnen met een onderzoek. Zij heeft deze activiteit getoetst aan de Wet Bescheming Persoonsgegevens (Wbp) en heeft inmiddels een voorlopige bevinding. Daarin stelt het CBP dat IP-adressen te herleiden zijn naar een persoon en dus onder persoonsgegevens vallen.

“Volgens artikel 1 sub a Wbp wordt een persoonsgegeven gedefinieerd als ‘elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon’. IP-adressen zijn in de meeste gevallen te herleiden tot natuurlijke personen en dienen daarom als persoonsgegevens te worden behandeld.”, aldus het CBP.

Geencommentaar.nl had de bezoeker van de website - een ‘valkuil’ voor Geenstijl-bezoekers - vooraf duidelijk moeten maken voor welk doel de gegevens gebruikt zouden worden. Aan deze informatieplicht is niet voldaan, zo erkent de website desgevraagd. De complete voorlopige conclustie van het CBP is hier te downloaden. ICT-jurist Arnoud Engelfriet heeft zich inmiddels ook over de zaak gebogen. Zijn reactie is hier te lezen.


Posted: 2008-10-17 08:03:48

Read Full Article
Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha