×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

Buma/Stemra wil geld zien voor het embedden van muziekstreams; vorig jaar zag Buma daar na forse kritiek nog van af.

Meerdere Nederlandse portals die radiostreams aanbieden, kregen onlangs een e-mail van Buma/Stemra, waarin hen wordt verteld dat ze een factuur kunnen verwachten voor gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek. "Natuurlijk zijn wij enorm verrast door het zien van een dergelijk enthousiasme om muziek aan te bieden, echter zal er wel met onder andere Buma/Stemra een licentie moeten worden gesloten", schrijft de organisatie.

Lees alles bij de bron; tweakers

Later deze avond bericht tweakers aanvullend;

Buma: betalen voor embedden hangt af van gebruik

Tegenover de VPRO-muzieksite 3voor12 ontkende een medewerker van Buma/Stemra dat ook voor YouTube-filmpjes zou moeten worden betaald, zoals Tweakers.net berichtte: "Het is honderd procent zeker niet waar", aldus de Buma/Stemra-medewerker.

De auteursrechtenorganisatie is dat echter wel degelijk van plan, hoewel particulieren worden ontzien: wie af en toe een YouTube-filmpje op zijn weblog plaatst, hoeft geen factuur van Buma/Stemra te verwachten. Anders wordt het wanneer muziek als belangrijke functionaliteit wordt aangeboden, zegt Buma/Stemra-woordvoerder Frank Helmink. "Dan kan het dus om een radioportal gaan", zegt Helmink. Ook een YouTube-mashup zou echter een factuur kunnen verwachten, stelt hij.

Overigens is niet uit te sluiten dat websites die af en toe muziekfilmpjes aanbieden en nu vrijuit gaan, volgend jaar toch moeten betalen voor het gebruik van de muziek. Voor 2010 is afgesproken dat gebruik van embedded-muziek om een site 'op te frissen', bijvoorbeeld met een YouTube-video, geen geld kost. Of dat in 2011 ook zo is, is nog niet bekend: daarover wordt nog onderhandeld.

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha