De AIVD moet 'praktischer en krachtiger' op cyberaanvallen kunnen reageren waarvoor de wet moet worden aangepast, zo stelt Erik Akerboom, directeur van de inlichtingendienst, tegenover EenVandaag.

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) geeft de AIVD de bevoegdheid om systemen te verstoren. Toch loopt de inlichtingendienst volgens de AIVD-directeur tegen wettelijke beperkingen aan waardoor het zelf niet bij machte is om actie tegen systemen van aanvallers te nemen.  "De wet geeft wel mogelijkheden om te kunnen handelen. Die benutten we ook", zegt Akerboom. "We zien nu alleen dat de dreiging toeneemt. En er is een behoefte om meer te kunnen." Akerboom wil dat de AIVD en MIVD de krachten bundelen om de beste technologie en mensen te krijgen. 

Als het aan Akerboom ligt moet de AIVD toegang tot systemen kunnen krijgen zonder dat alles van tevoren precies bekend is. "Er is een behoefte om meer te kunnen, al is het alleen maar om de tegenstanders, de offensieve dreiging te stoppen."

Alles bij de bron; SecurityAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha