Een Androidvirus heeft zich op de telefoons van inmiddels tienduizenden Nederlanders genesteld. Daar probeert het bankrekeningen te plunderen. Wie het virus niet weet te vermijden is gedwongen de smartphone helemaal te wissen.

Het virus zit in een zogenaamde app voor bezorgdiensten. Eenmaal geïnstalleerd loert het mee in je bankierapps, waarbij het probeert de ontvanger bij een overboeking te veranderen. Op die manier maak je onbedoeld geld over naar criminelen. 

Het virus verspreidt zich vooral op één manier: in malafide sms’jes. Het lijkt alsof koeriersdienst een trackinglinkje voor een verwacht pakketje stuurt, met daarin een link naar een app om het bezorgproces te volgen.

Volgens RTL Nieuws kun je zien of je geïnfecteerd bent door op je telefoon naar de instellingen te gaan. Daar klik je op ‘Apps en meldingen’ en daarna op ‘Alle apps bekijken’. Krijg je op dit scherm geen enkele app te zien? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door het virus getroffen. 

Het virus is niet zomaar van de telefoon te wissen, waardoor je maar één oplossing hebt: het gehele toestel terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Op die manier raak je alles kwijt, waaronder foto’s, chatberichten en andere appinformatie. Maar het betekent ook dat criminelen niet langer je bankapps proberen te plunderen.

Alles bij de bron; AD


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha