Jouw digitale agenda op de smartphone die plots vol met schimmige afspraken staat: het is een nieuwe manier waarop oplichters jouw het leven zuur kunnen maken. En niet één, maar meteen voor dagen aan een stuk. Phishing-expert Frederik Van De Meulebroucke geeft uitleg.

Een nieuwe vorm van oplichting oplichters plannen de agenda van je smartphone vol met vreemde afspraken, bijvoorbeeld voor seksuele afspraakjes of om cryptomunten te kopen. “Agenda-uitnodigingen raken gemakkelijker door je spamfilter dan phishingmails, de filters van kalenders zijn minder streng", legt Frederik Van De Meulebroucke, ethisch phisher bij Phished, uit. 

De afspraken komen in je agenda terecht, omdat je bijvoorbeeld op een pop-up hebt geklikt tijdens het surfen en zeg je soms zelf toe om afspraken in je agenda toe te laten. "Vanaf dan lijkt het erop dat je een virus op je gsm hebt. Je agenda wordt vol spamberichten gezet waardoor je denkt dat je gehackt bent”, vertelt Van De Meulebroucke. De afspraken zijn op zich niet schadelijk, maar natuurlijk laten de oplichters het niet alleen bij die irritante spam-berichten die bovendien uur na uur op je beginscherm verschijnen. Ze proberen uiteindelijk ook echt op je gsm binnen te dringen

Hackers laten je dus geloven dat je een virus op je smartphone hebt en vervolgens bieden ze zelf de oplossing aan. “Dat doen ze door een mail of bericht te sturen met een link om zogezegd een gratis antivirus te downloaden. Maar dat werkt natuurlijk omgekeerd, want het is net in die link dat het échte virus zit”, waarschuwt van De Meulebroucke. 

Gelukkig is er een snelle optie om van die vervelende afspraken af te geraken, zegt de phishingexpert: “Als je naar de instellingen van je agenda gaat, kan je de afspraken gemakkelijk verwijderen.” Tussen de opties om verjaardagen van vrienden of feestdagen in België zal je plots ook die spam-dienst zien staan, die je dan kan annuleren of verwijderen.  

"Elke mail kan een phishingmail zijn. Klik dus nooit zomaar op een link. Bovendien staan er in de verschillende agenda-afspraken ook links naar schimmige websites, waar je beter niet terecht komt. Dus blijf opletten.", zegt Van De Meulebroucke. 

Alles bij de bron; VRTNieuws


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha