Er is een tool opgedoken waarmee gebruikers automatisch kunnen natrekken welk Facebookaccount bij welk e-mailadres hoort, óók als je er als gebruiker voor hebt gekozen om je mailadres niet te openbaren.

Een gebruiker kan met deze tool bovendien tot wel vijf miljoen mailadressen per dag natrekken, wat het interessant maakt voor hackers en andere kwaadwillenden. Techwebsite Ars Technica maakt melding van de tool, die bekend staat onder de naam Facebook Email Search v1.0. 

Er circuleert een video van een anonieme onderzoeker die de werking van de tool demonstreert. Naar eigen zeggen is hij met de informatie naar buiten gekomen nadat hij van Facebook te horen had gekregen 'dat de kwetsbaarheid niet belangrijk genoeg was om te verhelpen'. Te zien valt dat verreweg de meeste ingevoerde e-mailadressen daadwerkelijk resultaat opleveren, ook als in de instellingen op Facebook is aangegeven dat het e-mailadres privé moet blijven.

Een fragmentje van een demonstratie van dezelfde tool staat echter op YouTube, en daarop zien we al snel dat gebruikers in een handomdraai een uitdraai op hun scherm zien die bestaat uit je unieke Facebook ID, de naam die bij het Facebookprofiel hoort én het corresponderende e-mailadres: 

Een eventueel risico is daarentegen wel dat kwaadwillenden tóch bepaalde informatie van jouw Facebookprofiel weten te halen nadat ze je hebben gevonden door op je mailadres te zoeken, ook al dacht je safe te zijn door bijvoorbeeld een schuilnaam te gebruiken. 

Een ander risico is dat de koppeling tussen e-mailadres en Facebookprofiel je in potentie kwetsbaarder maakt voor overtuigende vormen van phishing en andere vormen van oplichting, zeker als deze gegevens worden gecombineerd met gegevens die al eerder op straat zijn komen te liggen. Hoe meer persoonlijke informatie kwaadwillenden van je weten, hoe overtuigender ze te werk kunnen gaan.

Alles bij de bron; Opgelicht!


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha