Op een groot internetforum, dat deels is gericht op illegale activiteiten, wordt sinds zondag een groot bestand aangeboden met buitgemaakte gegevens van studenten en medewerkers van Hogeschool InHolland.

In totaal gaat het om 56.000 rijen met gegevens van mogelijk 56.000 verschillende personen. Per persoon wisselt het wat er precies wordt aangeboden. Soms is het alleen het mailadres, maar in andere gevallen zitten daar ook het fysieke adres, het telefoonnummer en zelfs het versleutelde wachtwoord bij. Ook al zijn ze versleuteld, criminelen kunnen met gespecialiseerde kraaksoftware wel degelijk uit de voeten met dat soort gegevens.

Een woordvoerder van InHolland bevestigt dat het inderdaad om de persoonlijke gegevens van medewerkers en studenten gaat. Deze zijn maandagmiddag ingelicht, evenals de Autoriteit Persoonsgegevens. InHolland onderzoekt nog hoe de gegevens precies zijn buitgemaakt.

Niet alleen bij onderwijsinstellingen, maar over de gehele linie meet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een ‘explosieve toename’ van het aantal hacks gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal van dit soort meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de ‘Rapportage Datalekken 2020’ van de waakhond.

Alles bij de bron; Volkskrant


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha