Minstens veertig klanten van Microsoft zijn besmet met dezelfde malware als die waarmee ook Amerikaanse overheidsinstellingen zijn gehackt. Daarbij is zeker een Belgisch bedrijf. Ook Microsoft zelf heeft de software in zijn it-systemen aangetroffen.

Microsoft weet welke bedrijven de besmette Solarwinds-update hebben binnengekregen dankzij hun Windows Defender-tool. Die kan sinds kort de ‘signatures’ van de kwaadaardige software herkennen. 

Bij de veertig bedrijven die Microsoft kon identificeren, zit er ook minstens een Belgische onderneming. Over wie het precies gaat, wordt niet bekendgemaakt. Nederland lijkt voorlopig gespaard te blijven door de hack. Microsoft zegt dat acht van de tien getroffen bedrijven uit de VS komen, de overige twintig procent komen uit zeven andere landen. 

De grootschalige aanval kwam vorige week aan het licht toen bleek dat verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen gehackt waren via een update voor Orion, een netwerkbeheertool van het Amerikaanse bedrijf SolarWinds. Onder meer bij de ministeries van Handel, Financiën en Energie, Defensie en het Homeland Security werd zo digitaal ingebroken. 

Alles bij de bron; Computable


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha