Doelgerichte aanvallers hebben zich sluw toegang verschaft tot de IT-omgevingen van Amerikaanse overheidsinstanties om daar maandenlang mee te kijken met interne communicatie. Deze diepgaande digitale inbraak is gepleegd door eerst een leverancier van monitoring- en beheersystemen te compromitteren. Digitaal ondertekende updates voor die software, die de leverancier heeft uitgebracht, waren voorzien van backdoors.

Het gaat om monitoring- en beheersysteem van leverancier SolarWinds. Die software is al zeker sinds maart dit jaar gecompromitteerd. Toen is de eerste van een reeks malafide updates voorzien van een valide digitale handtekening.

Deze ogenschijnlijk betrouwbare updates hebben bij gebruikers automatisch backdoors binnengebracht, die zijn geïnstalleerd vóór de code van de updates. Daarmee is ook de monitoringsoftware zelf om de tuin geleid. Na installatie hebben de backdoors zich maximaal twee weken koest gehouden om vervolgens via een DNS-verzoek aan een subdomein van de .com-site avsvmcloud contact te zoeken met de aanvallers.

De nu bekende slachtoffers van deze overheidshack in de VS zijn het Amerikaanse ministerie van Financiën en het ministerie van Handel. Daar is maandenlang de interne communicatie 'afgeluisterd'. De zeer heimelijk opererende hackers hebben daarbij veel gebruik gemaakt van legitieme accounts, om zo hun activiteiten zo ongezien mogelijk te houden.

Naar verwachting komt er snel een hotfix uit die het gecompromitteerde dll-component vervangt én die dan ook extra beveiligingsverbeteringen brengt. Ondertussen zou deze gerichte hackcampagne nog wel actief zijn. De gevallen die momenteel bekend zijn, zouden slechts het topje van de ijsberg zijn. 

Alles bij de bron; AGConnect


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha