De Finse regering werkt aan een wetsvoorstel dat het eenvoudiger voor slachtoffers van een datalek moet maken om hun bsn aan te passen. Aanleiding is de datadiefstal bij de Finse psychotherapiepraktijk Vastaamo en de afpersing die hierop volgde. 

Inmiddels zijn honderden patiëntenrecords gepubliceerd, waaronder namen, contactgegevens, burgerservicenummers en patiëntenrapporten. De afperser heeft slachtoffers van het datalek ook individueel benaderd en gedreigd met het openbaren van hun data tenzij er niet wordt betaald. Inmiddels heeft de politie meer dan twintigduizend aangiften ontvangen van cliënten van de psychotherapiepraktijk van wie de informatie is gestolen.

Net als in Nederland krijgt elke Finse burger een burgerservicenummer dat voor allerlei publieke en private zaken wordt gebruikt. Het is niet eenvoudig om een bsn in Finland aan te passen en al helemaal niet mogelijk als maatregel om criminele activiteiten te voorkomen, bijvoorbeeld in het geval van een datalek.

De nieuwe wetgeving waar nu aan wordt gewerkt en die volgend jaar april van kracht moet worden, moet dit proces vereenvoudigen, zo liet de Finse minister Sirpa Paatero tijdens een persconferentie weten.

Een andere maatregel die werd aangekondigd betreft een wet voor strengere identificatie bij online diensten, zoals leningen. Op dit moment volstaat een naam en adres om fraude te plegen, de nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat de identiteit van de koper beter wordt gecontroleerd.

Alles bij de bron; SecurityAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha