Zakelijk gebruikte smartphones zijn een steeds geliefder doelwit voor cybercriminelen. Nokia meldde onlangs nog dat het aantal telefoons dat is besmet met malware in de eerste helft van dit jaar bijna is verdubbeld tot 1 op de 120 smartphones. Dat ze besmet zijn, is echter vaak niet duidelijk merkbaar. Wat zijn tekenen dat de malware heeft toegeslagen?

Nieuwssite DarkReading zette 5 aanwijzingen op een rij die aangeven dat er een grote kans is dat een smartphone is gehackt.

Websites zien er anders uit. Advies: zet tools op de smartphones die kwaadaardige WIFI- of cellulaire netwerken herkennen en de gebruiker daartegen beschermen. Werk zakelijk zo min mogelijk met publieke WiFi-netwerken.

Mysterieuze apps duiken op.  Advies: download en gebruik geen app waarvan je niet begrijpt waarvoor je hem nodig hebt.

Batterij loopt veel sneller leeg. Vooral de wat minder geavanceerde malicieuze apps die veel verkeer vanaf de smartphone genereren gebruiken veel meer energie waardoor de batterij sneller leeg is. Ook kan het apparaat er zonder duidelijke reden veel warmer worden.

Meer ‘blacklisted’ netwerkverkeer. Het eerste teken dat een apparaat besmet is, is een forse toename van verkeer naar IP’s die op de zwarte lijst – Blacklisted – staan. Veel bedrijven hebben tools die dergelijk verkeer detecteren en daar alarm op slaan.

Datalekken. Als er gevoelige data is gelekt naar buiten toe en het is niet duidelijk hoe dat is gebeurd, kan heel goed sprake zijn van een aanval op of via smartphones van medewerkers. Te vaak wordt er nog van uitgegaan dat bij datalekken vaste systemen zijn gehackt, maar smartphones zijn vaker een belangrijke aanvalsvector en moeten daarom ook goed onderzocht worden bij een groot datalek.

Alles bij de bron; AGConnect [Thnx-2-Dick]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha