"De Europese Commissie zou er goed aan doen om de huidige maatregel over de bewaarplicht van het bel- en internetgedrag van klanten door telecombedrijven in te trekken, of in ieder geval grondig te hervormen", dit is de conclusie van Europarlementslid Sophie in ´t Veld na een bijeenkomst van het Privacy Platform.

Tijdens de bijeenkomst erkende een van de sprekers, Peter Hustinx van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, dat de gegevens een belangrijke rol kunnen spelen bij het opsporen van criminelen. Maar volgens hem heeft de EC de noodzaak van de grootschalige opslag van telecomgegevens van alle Europese burgers niet overtuigend aangetoond.

Kosten door overheid laten dragen

In ´t Veld: "Het is het zoveelste voorbeeld van een slecht doordachte maatregel die er in grote haast is doorgedrukt. De netto opbrengst in termen van veiligheid is ook nog eens zeer twijfelachtig." In ´t Veld stelt voor dat de kosten van de opslag door de overheid worden gedragen en om er niet de telecomaanbieders mee te belasten.

"In tijden van bezuinigingen ben ik benieuwd of regeringen liever miljoenen uitgeven aan data-opslag of aan zorg en onderwijs." In Nederland bedragen de kosten naar schatting ruim 30 mln euro per jaar.

De Europese Commissie evalueert op dit moment de bewaarplicht met als doel om de EU-richtlijn te herzien.

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha